HÅNDBOKSERIEN og andre utgivelser

Håndbokserien er en viktig del av kursene og undervisningen ledet av Frode Dale, en erfaren lederlos og forfatter med dyp innsikt i lederutvikling. Gjennom konkrete modeller, praktiske råd og eksempler fra virkeligheten gir håndbokserien deg verktøyene du trenger for å lykkes som leder.

Hva er ledelse i praksis

– fra begrep til grep

Boken tar for seg hva som må til for å gå fra deskriptive og over til normative leder- og ledelsesteorier. Leserne vil bli invitert til å reflektere over blant annet: hva er ledelse for hvem, hva er kjernen i ledelse, hva er (grunn)forutsetningene for ledelse, hva er grunnlaget for ens personlige lederskap og hva er ens personlige lederteori/-filosofi.

 

Kurset, som bygger på boken, vil via en oppdagelsesreise i ulike teorier og tilnærminger bringe deltakerne frem til å utarbeide sin egen personlige leder- og ledelsesfilosofi. En vil få hjelp til å (be)skrive den og ikke minst trening i å legge den frem. Dette arbeidet vil gå inn som en del av utarbeidelsen av egen Lederplattform.

En leders selvforståelse

om å bruke seg selv mer bevisst i møte med andre

Boken tar for seg hvordan leserne kan øke sin bevissthet om seg selv i møte med andre. Begrepne selvinnsikt, selvutsikt og selvregulering blir introdusert, og leserne får muligheten til selv å dykke inn i disse tre begrepene som utgjør essensen i selvforståelsesbegrepet. Boken inviterer til en personlig oppdagelsesreise inn i møtet mellom psykologi, sosiologi og filosofi.

 

Kurset vil bruke boken som hovedveileder i å gå fra begrep til grep. Vi vil gjennom en rekkes tester, oppgaver og øvelser jobbe med egen selvinnsikt. Vi vil videre trene på å oppdage og håndtere det som handler om egen selvutsikt: hvordan virker jeg på andre og hvordan virker andre på meg. Vi vil også trene på hvordan en kan møte og håndtere andre og ikke minst ulike mennesker. Kurset vil gjøre deltakerne tryggere på og ikke minst med seg selv.

En leders Kommunikasjonskompetanse

om fortolkninger, prosessforståelse og det å forstå hverandre

Boken tar utgangspunkt i leserens egen (for)forståelse om hva kommunikasjon er og hvordan en selv (ikke) kommuniserer. Det blir lagt vekt på at kommunikasjon er en gjensidig fortolkningsprosess, og at kommunikasjon handler om å forstå hverandres fortolkninger. Temaer som feedforward, feedback, aktiv lytting og den gode dialog vil bli gjennomgått.

 

Kurset vil gjøre deltakerne oppmerksom på en rekke faktorer som påvirker vår egen og andres kommunikasjon. Deltakerne vil jobbe med egen måte å kommunisere på. Både 1 til 1  og i grupper. Vi vil trene på hvordan en kan bli bedre på både feedforward og feedback. Kurset har som hovedmål å gjøre deltakerne tryggere på seg selv i ulike kommunikasjonsprosesser knyttet til lederrollen og ens personlige rolleutøvelse.

Lederen som veileder og samtalepartner

om dialog, det å kunne møte bevege andre og den vanskelige samtalen

Boken tar for seg kanskje den viktigste rollen en leder har: veilederrollen. Mye av det en leder gjør handler om kommunikasjon. Veiledning er en samtaleform. Veiledning handler primært om å skape bevegelse. Om å hjelpe, støtte og eventuelt styre. Boken tar for seg en rekke tilnærminger innen veiledning, og avsluttes med en veiledning i hvordan håndtere «vanskelige» samtaler.

 

Kurset vil stort sett være trenings-orientert. Gjennom en rekke øvelser vil en få muligheten til stadig å bruke flere og flere verktøy knyttet til ulike samtaleprosesser og -utfordringer. En stor del vil gå på å håndtere ulike (det som normalt beskrives som) vanskelige samtaler. Det vil bli lagt vekt på å forstå og håndtere juridiske aspekter knyttet til særlige formelle (vanskelige) samtaler.

Lederen som konflikthåndterer

om konfliktforståelse, konfliktforebygging og konfliktmestring

Boken tar for seg det temaet flest ledere etterspør: konflikthåndtering. Konflikter handler mye om hvordan en (ikke) håndterer forskjellighet. Forskjellighet leder ofte til uenighet. Uenighet er ofte utgangspunktet for at konflikter oppstår og eskalerer. Boken tar for seg temaer som årsaker, utviklingsforløp (konflikttrappen), jus, forebygging, håndtering, retningslinjer og megling.

 

Kurset vil stort sett være et trenings-laboratorium. Her vil vi bevege oss fra det å håndtere mindre uenigheter og konflikter til større og mer omfattende konflikthåndteringsprosesser. Vi vil se nærmere på og trene på den krevende balansegangen mellom juss og psykologi. Kurset forutsetter at deltakerne har gjennomført følgende kurs: selvforståelse, kommunikasjon og veiledning.

Lederen som teamansvarlig

om teamarbeid, teamkontrakter og teamsamtaler som teamutvikling

Boken tar for seg teamlederrollen i lederrollen. De fleste ledere er med i to team: eget team og overordnet leders team. Å være teamleder og teamdeltager er to ulike roller. Boken tar for seg en hovedmodell (8 R-modellen) og utdyper følgende temaer: gruppedynamikk, kommunikasjon i grupper/team, teamkontrakter, teambygging, team(videre)utvikling og teamovertagelse. Særlig det siste, det å overta et allerede eksisterende team som ny leder, vil bli ekstra fokusert.

 

Kurset vil gjøre deltakerne i stand til å bygge et (leder)tream, videreutvikle sine (leder)team gjennom halvårlige GUTS® (gruppeutviklingssamtaler) og overta et allerede eksisterende (leder)team som ny leder. Kurset vil også ta for seg kriseledelse og krisehåndtering i ledergrupper. Kurset forutsetter at kursene i selvforståelse og kommunikasjon er gjennomført.

Lederen som stresshåndterer

om årsaker, virkninger og ulike tilnærminger

Boken tar for seg hva stress er, hvilke stressorer som finnes, hva stress kan føre til og hva en kan gjøre for å forebygge og håndtere stress. Hovedfokuset er stress relatert til jobben, men privatlivet er noe som selvsagt vil påvirke ens jobbutøvelse. Boken retter naturlig nok et ekstra fokus på det en kan kalle for «lederstress».

 

Kurset vil gjøre deltakerne i stand til å oppdage og i noen grad håndtere ulike stress-relaterte hendelser. Deltakerne vil bli utsatt for stress under kontrollerte former. Hensikter er å oppdage egne stressresponser. Kurset vil kartlegge deltakernes egne personlige stressorer og egne (tillærte) handlemåter for å håndtere ulike former for stress. Kurset forutsetter at kurset i konflikthåndtering er gjennomført.

En leders organisasjonsforståelse

om organisasjonsteori, organisasjonspsykologi og organisasjonsutvikling

Boken løfter blikket opp fra individ- og gruppenivå og over til organisasjonsnivået. En leder er en del av eller noen ganger som toppleder ansvarlig for en organisasjon (eller virksomhet, bedrift eller institusjon). Uansett navn, så vil ledere måtte forstå samspillet mellom organisasjonspsykologi og organisasjonsteori. Særlig viktig er det å håndtere dette med organisasjonskultur. Boken forsøker å finne og sy i sammen de viktigste røde trådene i dette store fagområdet.

 

Kurset vil gi ledere konkrete verktøy for å kunne drive effektiv organisasjonsutvikling, herunder ulike kartleggingsverktøy. Kurset vil også gi ledere virkemidler for å kunne drive kulturbygging og kulturutvikling.

lederen som arbeidsgiver

om arbeidsgiverrollen, lover og regler og hvordan samarbeide med de tillitsvalgte

Boken tar for seg et meget underkommunisert tema i leder- og ledelses-litteraturen: arbeidsgiverrollen i lederrollen. Som leder er du en del av arbeids-giversiden og må dermed kunne håndtere arbeidsgiveransvaret. For å gjøre det (i praksis), så må en har opplæring i de viktigste lovene, reglene og avtalene som berører samspillet mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Boken forsøker å fange opp og presentere de mest kritiske kompetanseområdene en leder må kunne (bruke) i sin rolleutøvelse.

 

Kurset består av et innledende on-line del i samarbeid med en erfaren advokat innen arbeidsrett. På selve kurset vil vi trene på hvordan lover, regler og avtaler skal håndteres i ulike prosesser opp mot ulike aktører. Vi vil trene på både formelle og uformelle forhandlinger. Representanter for arbeidstakersiden vil komme og snakke om hvordan de tenker og jobber. Kurset vil gjøre deltakerne mye bedre rustet til både å ta arbeidsgiveransvaret og ikke minst bruke styringsretten.

Lederen som rekrutteringsansvarlig

om hvordan tiltrekke seg, velge ut og fase inn nye medarbeidere og ledere

Boken beskriver hvordan ledere kan og bør fylle rollen som aktør for de rekrutteringsprosessene en selv er ansvarlig for. Rekruttering handler om å tiltrekke seg, velge ut og fase inn nye medarbeidere. Samt fase ut de som eventuelt slutter. Boken går inn på særlig utvelgelses- og innfasingsprosessene. Der utfordringen ligger i å få disse to fasene til å henge sammen.

 

Kurset vil gjøre deltakerne i stand til selv å ta styringen i hele rekrutteringsprosessen. En rekke verktøy vil bli gjennomgått og trent på. Deltakerne vil få prøvd seg som både kandidater, HR-representant, representant fra arbeidstakersiden og til og med som hodejeger. Alt for å kunne se hvem som skal fylle hvilke roller på hvilken måte for at samspillet skal bli best mulig. I tillegg til en grundig gjennomgang av det juridiske i slike prosesser, vil deltakerne også få prøvd ulike testverktøy.

Ny som leder

om lederskifter, innfasing av nye ledere og lederes første 90 dager i ny jobb

Boken handler om veiene inn i og ut av lederstillinger: lederskifter. Boken bygger

på en av forfatterens hovedbøker: « Lederskifter – om lederutvelgelse, innfasing av

nye ledere og lederes første 90 dager i ny jobb». Denne boken vil gå dypere inn på

særlig utvelgelses- og oppstartsprosessene. Flere konkrete verktøy knyttet til de ulike fasene i et lederskifte vil bli gjennomgått, og noen hovedtemaer i fra hovedboken vil bli utdypet her. Denne boken kan leses uavhengig av hovedboken.

 

Kurset vil gå gjennom et lederskifte fra A til Å. Deltakerne vil få prøvd seg i ulike roller og en rekke verktøy vil bli gjennomgått og trent på. Etter kurset vil deltakerne vite hva et organisatorisk system for lederskifter er, innebærer og krever. Samt at de for resten av lederkarrieren vil ha et komplett opplegg for et lederskifte i verktøykassen. Der planlegging og gjennomføring av de første 90 dagene vil utgjøre kjernen.

Leder- og ledelsesutvikling

om ansvarliggjøring, dyktiggjøring og oppfølging av ledere

Boken, som er den foreløpig siste i denne håndbokserien, tar et oppgjør med dagens måter (myter) å drive lederutvikling på. Kjernen er å gå fra individuelle lederutviklingsprogrammer og over til organisatoriske ledelsesutviklings-prosesser. Boken kommer med en rekke forslag til hvordan virksomheter i mye større grad kan bruke hverdagen som grunnlag for ulike utviklingstiltak. Et av dem er å innføre halvårlige obligatoriske gruppeutviklingssamtaler (GUTS®) for alle definerte team.

 

Kurset vil gjennomføres som en workshop primært med både ledere og HR-ansvarlige i virksomheter. Vi vil gå gjennom både forskning, praksis og deltakernes egne erfaringer. I sum vil deltakerne (sammen) kunne bygge opp, drifte og videreutvikle et komplett opplegg for det som kalles «organisatorisk ledelsesutvikling». Der (individuelle) lederutviklingsprogrammer kun utgjør en liten del av hele opplegget. Kurset eller workshopen vil vise hvordan de ulike organisatoriske ledelsesprosessene og lederarenaene kan kobles sammen for å utvikle gode ledere og effektive ledelsesprosesser.

Med over 33 000 solgte eksemplarer kan vi trygt bekrefte at Frode Dale har truffet en nerve innen ledelse og lederskifter.

«Det du trenger – når du trenger det – på dine premiser»

Frode – Forfatter og fagansvarlig Ny Som Leder AS

På Randen Av Ledelse

På Randen av Ledelse

Frode Dale og Frode Hübertz Haaland

På randen av ledelse er den første boka på norsk om førstegangsledelse. Boka bygger på resultater fra nyere forskning på ledelsesfeltet og er en veiviser inn i alle de oppgavene og utfordringene en førstegangsleder står overfor.

Lederskifter

Lederskifter

Frode Dale

Boken beskriver konkret hvordan man bør fase ut en avtroppende leder, hvordan man bør finne en ny leder gjennom en troverdig utvelgelsesprosess, hvordan man bør bruke en eventuell konstituert leder og mye mer.