En av de momentene som kom frem fra Svein Hammerstrøm var som følger:
«Det var en undersøkelse noen år tilbake som sa at 7 av 10 ledere unngikk å gi tilbakemeldinger i frykt for dårlig stemning. Italienske forskere påpekte at ledere i Norden praktiserer en lederstil som er såkalt «pain avoiding». Man går altså langt for å unngå å gi tilbakemeldinger og si ting slik det er».
«Si ting slik de er»…
Det handler i min verden om tydelighet, som er én av to bærebjelker i det jeg kaller den «Viktige eller Krevende samtalen». Den andre bærebjelken er ivaretakelse.
Noe av det viktige og dermed krevende i konflikter er å konfrontere. Som betyr å ta opp/synliggjøre.
Ordtaket «Den jeg konfronterer bryr jeg meg om. Den jeg ikke konfronterer, er for meg likegyldig» sier vel det meste. I tillegg har en som leder aktivitetsplikt når det kommer til konflikter. Sammen med omsorgsplikt for de berørte.
Konflikthåndtering er noe av det vanskeligste en leder gjør. Noe som tilsier at de må være trent på og for denne delen av lederrollen.
Det er ledere dessverre ikke. Den ene undersøkelsen etter den andre viser at ledere både mangler og etterspør denne kritiske lederkompetansen. Blant annet viste en undersøkelse gjennomført av Stiftelsen Administrativt Forskningsfond ved Norges Handelshøyskole (AFF) at 72 prosent ønsket økt kompetanse i det å håndtere konflikter.
Men fortsatt i 2023 står alt for mange ledere med nesten en tom lederverktøykasse knyttet til dette «temaet».
Så da tenker jeg følgende om ledere og konflikter:
- De må selv etterspørre denne lederkompetansen, og
- de må tilføres denne lederkompetansen
Så enkelt, men åpenbart så vanskelig.